Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Πτυχία που (δεν) φέρνουν δουλειά



Μόνο 1 στους 4 κάθε χρόνο καταφέρνει Α να εισαχθεί στο τμήμα που πραγματικά επιθυμεί. Αυτός που τα καταφέρνει έχει λιγότερες πιθανότητες να ανήκει στο 40% των αποφοίτων Ανώτατης Εκπαίδευσης, οι οποίοι, σύμφωνα με τις έρευνες των Γραφείων Διασύνδεσης των ΑΕΙ, δεν έχουν σταθερή δουλειά ακόμη και επτά χρόνια μετά την αποφοίτησή τους.
Όσα ξέραμε για την απορρόφηση των πτυχιούχων στην αγορά εργασίας έχουν πλέον ανατραπεί. Η εικόνα ήταν ήδη ζοφερή πριν εισβάλει η Τρόικα στη ζωή μας, καθώς όλες οι έρευνες διαπίστωναν την επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και της εργασιακής αβεβαιότητας στον επαγγελματικό βίο των πτυχιούχων.
Μία από τις ελάχιστες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε πανελλαδική κλίμακα διεξήχθη με τη συμμετοχή όλων των Γραφείων Διασύνδεσης των ΑΕΙ. Κατέδειξε ότι οι προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης των πτυχιούχων των ελληνικών πανεπιστημίων και οι πιθανότητές τους να φύγουν από το πατρικό διατηρούνται αβέβαιες έως και επτά χρόνια μετά την απόκτηση του πτυχίου. Πέντε χρόνια μετά την αποφοίτηση, το 35% των πτυχιούχων που εργάζονται ως μισθωτοί δεν έχει σταθερή απασχόληση.  
Οι κλάδοι με την υψηλότερη επισφάλεια απασχόλησης είναι αυτοί των Ξένων Γλωσσών, της Ιστορίας Αρχαιολογίας, της Ιατρικής Οδοντιατρικής, της Φιλολογίας Φιλοσοφίας, των Μαθηματικών Φυσικής Χημείας και της Φυσικής Αγωγής Αθλητισμού. Κλάδοι χαμηλής επισφάλειας
Στον αντίποδα, οι κλάδοι με τα χαμηλότερα ποσοστά επισφαλούς απασχόλησης είναι αυτοί της Οικιακής Οικονομίας, της Διαιτολογίας, της Νοσηλευτικής, της Νομικής, της Κτηνιατρικής, της Φαρμακευτικής, των Επιστημών Διοίκησης και των Μηχανικών Υπολογιστών Συστημάτων Πληροφορικής Επικοινωνιών.
Σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα, το προφίλ των Ελλήνων πτυχιούχων δεν είναι αυτό των αραχτών που περιμένουν στον καναπέ τους να αναγνωρίσει π αγορά τα προσόντα τους και να τους καλέσει να αναλάβουν διευθυντικές θέσεις, όπως σκοπίμως από πολλές πλευρές καλλιεργείται.
Η έρευνα έδειξε ότι οι πτυχιούχοι των ελληνικών ΑΕΙ είναι ιδιαιτέρως κινητικοί και ανήσυχοι. Μετακινούνται πολύ στην αγορά εργασίας, αναζητώντας καλύτερους όρους. Μόνο το 10% δήλωσε ότι έχει μία εμπειρία απασχόλησης. Το 60% δήλωσε ότι έχει αλλάξει δυο τρεις δουλειές, ενώ το 26% έχει λιώσει τις σόλες του με περισσότερες από τέσσερις δουλειές στο ενεργητικό του.
Πέντε έως επτά έτη μετά την αποφοίτηση σε πολύ υψηλό ποσοστό καταφέρνουν να απασχοληθούν με όποιον τρόπο μπορούν οι 8 στους 10, ενώ 1 στους 10 δεν είναι οικονομικά ενεργός. Βεβαίως, σχεδόν οι 4 στους 10 ετεροαπασχολούνται.
Οι επιστημονικοί κλάδοι με εκτεταμένη ετεροαπασχόληση είναι η Δασολογία και οι Επιστήμες Περιβάλλοντος, η Φυσική Αγωγή και ο Αθλητισμός, οι Επιστήμες Διοίκησης, οι Οικονομικές Επιστήμες, η Κοινωνιολογία Ανθρωπολογία Κοινωνική Πολιτική και οι Πολιτικές Επιστήμες. Στην απέναντι όχθη, αυτοί με περιορισμένη ετεροαπασχόληση είναι οι αρχιτέκτονες, οι πολιτικοί μηχανικοί, οι τοπογράφοι, οι απόφοιτοι Διαιτολογίας, Οικιακής Οικονομίας, Νομικής, Καλών Τεχνών, Ψυχολογίας, Νοσηλευτικής και Ιατρικής Οδοντιατρικής.
Στα χρόνια προ του Μνημονίου περίπου 6 στους 10 πτυχιούχους απολάμβαναν, σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα, μηνιαίες αποδοχές άνω των 900 ευρώ και τα έβγαζαν πέρα με τη συνδρομή της οικογένειάς τους. Πλέον οι ανατροπές στην αγορά εργασίας και η έκρηξη της ανεργίας έχουν καταστήσει ακόμη και τις χαμηλότερες συντάξεις... ανταγωνιστικές των αμοιβών των πτυχιούχων.
Προσωπικές μαρτυρίες νέων οδοντιάτρων αναφέρουν ότι εργάζονται part time για 400 ευρώ το μήνα. Υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, δεν προξενεί καμία εντύπωση το γεγονός ότι σχεδόν το 70% αναζητεί εργασία με βασικό κριτήριο την ασφάλεια που παρέχει η θέση απασχόλησης. Ακολουθούν στην κατάταξη οι αποδοχές, η συμβατότητα της εργασίας με τις οικογενειακές υποχρεώσεις και οι προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης. 

Πηγή Δημοσίευσης: 
 ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου